Magazine VIND

nummer 26, juni 2017

Gepaatst artikel met foto

Met beelden kon Mirèse Mudde (1958) zich beter uiten dan op het platte vlak. In al haar werk, zowel torso’s als portretten, gaat het om het weergeven of uitdrukken van een gevoel. ‘De beelden zijn sensitief, het raakt ons innerlijke,’ zegt ze zelf. ‘In een houding ligt een gevoel besloten, hoe kom je tot de essentie?’ Mudde zoekt naar ‘een soort grondvorm’, de houding wordt tot de kern teruggebracht. De torso is daarvoor een ultieme modus. Doorstuderen op de vorm levert krachtige beelden op. Vorm en beleving komen samen, vormen een geheel. ‘Het werk ontstaat vanuit een eigen beleving, maar raakt iets wat we samen delen. Door hun krachtige vorm staan ze op zichzelf.’

In 2010 maakte Mudde drie staande torso’s uit één ontwerp. Deze beelden, in hardsteen en in brons, weerspiegelen voor haar zowel weemoed of het verlangen naar weleer, als trots en gratie. Ook aspecten als richtingen en ritme, licht en schaduw spelen mee. ‘Die moeten een goede verhouding laten zien, dat geeft een zekere spanning. Dán is voor mij de vorm pas goed, dan ‘klopt’ het beeld.’ Ze werkt veel in klei en was, maar ook in steen. De meeste beelden worden gegoten in brons. De uiteindelijke vorm en het proces daarnaartoe zijn voor haar even belangrijk.
Werk van Mudde is deze zomer onder meer te zien in ’t Reghthuys, Reghthuysplein 1 in Nieuwkoop.

Expositie ’t Reghthuys van 25 t/m 30 juli 2017 van dinsdag t/m vrijdag en zondag van 12.00-17.00 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Groenhovenstraat 25, 2311 BW Leiden +31 (0)6 292 016 69, www.miresemudde.nl